Visie
Schipper in Rotterdam

Inspiratie 

Als ik op weg ben naar Rotterdam dan zie ik de dynamische haven, dan ervaar ik hoe bestuurders en ondernemers ooit kansen zagen en pakten om te ontwikkelen.

Het besluit waarmee in 1872 de Nieuwe Waterweg gerealiseerd werd, heeft Rotterdam gigantisch vooruit geholpen. Maar ook besluiten om een oer Hollands landschap als Midden-Delfland te bewaren, voel je als er vaart. Voor mij iedere keer weer een super ervaring. Die deel ik graag met je.

Foto galerij start vanzelf

 

 

Het is altijd leuk om wat te lezen ter inspiratie. Regelmatig publiceer ik artikelen over actuele situaties. Of over maatschappelijke thema's waar bestuurders én ondernemers tegenaan lopen.

Inspiratie artikel april 2025 en casus om op te lossen.

“….komt een inwoner bij de gemeente….”

 

Hij was toch echt zeer verrast toen hij tijdens een inloopavond in het gemeentehuis zag dat bij de presentatie van de grootschalige renovatie plannen voor de provinciale weg precies voor hun landelijk gelegen huis  een bushalte was ingetekend…..

 

Op een nieuw stalen roestig damwandprofiel en wel zo dat het vrije uitzicht vanuit de woonkamer compleet verdwijnt. Er blijkt ook nog eens dat de weg 50 centimeter wordt opgehoogd. De bushalte moet vanwege de veiligheidseisen voor de passagiers ook worden uitgevoerd met een anderhalve meter hoog stalen hekwerk over 12 meter om te voorkomen dat passagiers bij uitstappen in de sloot vallen. Alles bij elkaar toch een heel ander uitzicht dan een groene berm en vrij uitzicht op de polder.

 

Wie heeft dit besloten?

Niemand van de aanwezige medewerkers van de provincie, gemeente, waterschap of aannemer kon hem die avond vertellen wie dit plan verzonnen of getekend had. Hij stuurde de week erop een email aan de gemeente waarin hij schreef verrast te zijn door dit voornemen. Hij wilde weten wie dit besloten had dan wel zou gaan besluiten. Dan kon hij daartegen eventueel bezwaar maken. Want onwenselijk was het zeker. Het antwoord van de gemeente was dat hij zijn bezwaar foutief had ingediend. Dit moest via een formulier met DIGId. Dat deed hij dan maar. Het antwoord kwam: als hij bezwaar had tegen het besluit tot verplaatsen van de halte dan moest hij het besluit waartegen hij bezwaar had, bijvoegen anders werd ‘zijn bezwaar” niet ontvankelijk verklaard. Hij kreeg hier 2 weken de tijd voor. Dit geheel was voor hem onbegrijpelijk. Hij vroeg juist om het besluit, omdat hij dit juist niet had. De ambtenaar bleef op zijn standpunt.

 

Waar zijn die haltes voor, er stapt nooit iemand uit?

In de weken na deze bijeenkomst is de tekening toch aangepast en wordt de 12 meter lange halte met railing verplaatst naar de plek waar bus vroeger ook stopte, naast hun huis. Maar tegelijkertijd is er aan de overzijde van het huis direct tegenover de uitrit ook een nieuwe bushalte bedacht. Op vragen waarom deze haltes nu noodzakelijk zijn, kon wederom niemand een antwoord geven. Voor het juiste beeld is het wel goed te weten dat er al jaren lang een haltepaal voor de bus naast de brug naar het huis staat. Maar je ziet er bijna nooit mensen in- of uitstappen. Dus rijst de vraag, waarom moeten deze halte en die aan de overkant er eigenlijk zijn? Het antwoord van zowel provincie en gemeente was toch dat het toch echt nodig is voor de passagiers van de bus.

 

Van het kastje naar de muur

De laatste reddingsboei om uit te vinden of die stelling nu klopt, is een vraag stellen op basis van de Wet Open Overheid. Dus werd alle correspondentie aangaande de aanleg van de bushalte opgevraagd bij gemeente en provincie, maar hier kwam na weken wachten weinig tot niks relevants uit. De gemeente wist de bewoner op zijn vraag zelfs met een kluitje in het riet te sturen door informatie over snelheidsmetingen van jaren geleden op 1 kilometer van zijn huis te verstrekken. Totaal onzinnige informatie. Dat het ging om passagiersgegevens die mogelijk de overheidsbeslissing om een bushalte te maken kunnen motiveren, wil de lokale overheid blijkbaar niet ingaan. De bewoner heeft nog één keer geprobeerd om de in- en uitstapcijfers op te vragen bij de gemeente, maar werd toen doorverwezen naar de busmaatschappij. Maar deze verwees hem op haart beurt weer door naar de gemeente en provincie die volgens de medewerker die gegevens onder zich hebben ten behoeve van de besluitvorming tot het plaatsen van bushalte voorzieningen. En zo word je van het kastje naar de muur gestuurd en weer terug bij het kastje. Of wel bij de gemeente en provincie die zeggen de informatie niet te hebben. Na rondvraag in de wandelgangen kwam nog wel het volgende naar voren. Een nieuw argument waarom de bushalte er zeker moet komen. Het is te gevaarlijk is om van zijn huis naar de eerstvolgende halte 200 meter verderop te lopen over de weg. Er is immers geen voetpad.

 

Misschien toch iets moois uit dit geheel?

Kijk dat is wel interessant. Want een smal voetpad naar het dorp zou aantrekkelijk zijn, voor bezoekers van de jachthaven en camping verderop, waar overigens ook een nieuwe bushalte is ingetekend. Nu, daar werd natuurlijk een vraag over gesteld aan het projectbureau dat de weg renoveert. Of het niet verstandiger is om de ongebruikte haltes te laten vervallen en een klein recreatief wandelpad aan te leggen? Dat zou ook heel mooi passen de gebiedsvisie van de gemeente. Het antwoord was natuurlijk, hoewel de hele weg en berm op de schop gaat, voorspelbaar: dit idee past niet in de scope van het project renovatie van de weg. En wat nu?

Dit waargebeurde verhaal heeft nog geen einde, er is nog van alles mogelijk. Tenminste als er nog iets gaat gebeuren. Wie kan deze zaak in beweging brengen? Het is een interessante casus die we zo met een managementteam of bestuur kunnen bespreken. Op een plek waar je buiten je comfortzones kunt treden. Een plek waar je samen met elkaar een aanpak kunt vinden, waar je kunt uitvinden wie wat kan doen om een goede oplossing te vinden voor dit vraagstuk. Het is geweldig inspirerend om te ervaren dat er velen nodig zijn om een succes te bereiken.

 

Welkom op jouw teamdag!

Die plek zou in Schipluiden kunnen zijn. Bij Kabinet by Floriette misschien. En de gespreksleider is dan Arnoud Rodenburg, bestuursadviseur en oud-burgemeester van Midden-Delfland waar Schipluiden toe behoort. Maar nog één belangrijk punt. Kom op de fiets of met de auto, want de bus stopt er niet 😊   

 

Waar moet ik zijn?

Kabinet by Floriette BV

- Gaagweg 7, 2636 AJ SCHIPLUIDEN of

- Honderdland 354, 2676 LV MAASDIJK

telefoon: 0031 (0) 6 51 06 98 11

email: info@kabinetbyfloriette.nl

Ervaren praktijk adviseur 

Arnoud Rodenburg is de partner in het bedrijf die verantwoordelijk is voor de advisering. Hij heeft 30 jaar bestuurlijke ervaring op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau. 

Jarenlang werkzaam op het gebied van openbaar bestuur. Daarnaast specialist op het positioneren van gemeenten op basis van unieke kwaliteiten. Zeer ervaren in de wereld van landschap, greenport, veiligheid en met grote affiniteit met de maritieme sector. Naast een groot landelijk bestuurlijk netwerk beschikt hij ook op internationaal niveau over een ruim netwerk.  

Waarom Kabinet?

Als burgemeester had ik een kabinet. Het was een overleg, een plek waar vertrouwelijkheid gegarandeerd was. Juist dat is bij bestuursadvisering van groot belang. Essentieel zelfs.

In alle kwetsbaarheid moet je met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Om op enig moment later naar buiten kunnen treden met een stevig verhaal. Een verhaal met kracht, vanuit authenticiteit ingegeven. Met gevoel en passie. 

Floriette Experience Center 

Voor de zakelijke arrangementen die vanuit Schipluiden plaatsvinden werken we nauw samen met het team van Floriette Experience. Doel is om mensen te laten genieten van natuur, landschap en elkaars gezelschap.

 

 

Heb je al een besluit genomen?

Nog even van gedachten wisselen op de bank? Ook dat kan natuurlijk!